De drogist

Op donderdag 27 april 2006 geschreven door Jo Pinxt als gastschrijver van jeugdsentimentenIn de jaren 50 was de drogist nog een echte specialist. Dat kon je al zien aan de Gaper die boven zijn voordeur hing. Ik vergaapte mij dan ook regelmatig aan al dat lekkers dat in de etalage lag.

Binnen lag lekkers, spullen voor de was en het tegenwoordige Sorbomateriaal van elkaar gescheiden. Helemaal boven op een rek stonden rechts grote donker bruine potten met allerlei soorten gifdrank als amoniak, zoutzuur, terpetine, spiritus en bleekmiddel. Daaronder in kleinere bruine potten de kruiden als laurierblaadjes, nootmuskaatbollen, jeneverbessen, peperkorrels en laurierdrop staafjes.

Alles werd hermetisch afgesloten door een glazen geslepen stolp. Op de toonbank lagen de meest gangbare producten voor ons als kind. Salmiakzakjes: 5 cent, suikerpapiervelletjes: 1 cent, zoethout: 2 cent, pottertjes bolletjes drop: 25 cent, ronde blikjes met kleine ruitvormige drop voor 25 cent, bazooka kauwgomblokjes voor 5 cent. Buiten aan de muur hing ook een rode kauwgomballen automaat.
Als je er een kwartje in deed kon je via een knop draaien en kreeg je 5 toverballen kauwgoms. Maar terug de winkel in. De drogist en zijn vrouw waren verkleed als dokter, allebei in het wit. Rechts van de toonbank kon je de bezemstelen vinden met daarnaast de bezems, zachte en harde, deze laatste waren van gedroogde hei. Je ziet straatvegers hier af en toe nog mee. Vim, natuurspons- en zeem hoorde daar ook bij, net als soda in brokken en groene zeep.
Ja het bakje bij ons thuis met zand, zeep en soda was toen nog geen verzamelobject. Aan de zijkant stonden de spullen voor de was. Stijfsel voor de boorden van de overhemden en de witte schorten. Blauwsel om de witte was kraakhelder te krijgen en natuurlijk de houten wasknijpers. Hiernaast de spullen voor de weck. Inmaakglazen, weckringen, thermostaat en de grote weckpot voor op het vuur. Ook keulse potten voor de inmaak van zuurkool waren voorradig.
De vrijetijdsspullen en dat waren er niet veel als vliegerpapierrolletjes, vliegertouw en kleurpotloden vond je er naast. Of de drogist toen ook al iets tegen hoofdpijn verkocht? Voor zover ik weet van niet, dit kwam pas toen wij ons voorbij gingen hollen.

Advertenties