De eerste friettent

Op vrijdag 10 februari 2006 geschreven door Jo Pinxt als gastschrijver van jeugdsentimentenDe frietkraam stond in het naburige dorp. Het was een afgedankte triplex caravan waarvan de assen van de gesloopte wielen deden rusten op een stapel stoeptegels.

De voorkant van de kraam was opengezaagd en werd met tentstokken ondersteund. Boven het dak stak een smalle kachelpijp naar de hemel voor de afzuiging.
Het binnen interieur bestond uit twee tafels afgedekt met plastic tafelzeil. Een om op te bakken met een tweepits gasstel en een als toonbank en snijtafel voor de aardappels.

De twee frietpannen waren van zwart geëmailleerd metaal met een roestvrij stalen netje er in. Als vet werd Ossewit gebruikt. Een frietpuntzak met een houten vorkje, en alleen verkrijgbaar op zaterdag- en zondagavond deed een prijs van 25 cent. Mosterd was gratis. Frietsaus of piccalilly uit een pot kwam op 5 cent extra. Op de toonbank stond verder een pot met gebakken haring in het zuur en zure bommen.

Vlees gerechten waren vanwege het ontbreken van een koeling uit den boze, de enige elektriciteit was het peertje van 60 Watt. Eigenlijk was alles zeer overzichtelijk. Je kreeg afgepast geld van thuis mee en een ieder wist op voorhand al wat hij of zij zou gaan krijgen, friet. Ja, toen was kiezen nog heel gewoon.

Advertenties