Loop naar de pomp

waterpomp-1.jpg

Dat was mijn antwoord als een persoon mij iets vroeg te doen waar ik geen zin in had. 

Het naar de pomp lopen was vroeger in ons gehucht de enige mogelijkheid om aan drinkwater te komen. 

Het water voor de was werd uit de Keutelbeek gehaald, hetgeen je aan de naam niet zou vermoeden. 

De pomp lag ongeveer halverwege de Dorpstraat. Het naar de pomp lopen met twee emmers was een zwaar en vermoeiend karwei waar men tegen opzag. 

Natuurlijk waren er uitzonderingen, maar dat had meestal met geheime liefdes te maken. De verliefden spraken dan een bepaalde tijd af bij de pomp om water te halen en kwamen veel later thuis met de smoes dat het bij de pomp zo druk was. 

De tweede uitzondering waren de lopende nieuwsbladen. Dit waren vrouwen in ons gehucht die dagelijks de laatste nieuwtjes bij de pomp deden uitwisselen. 

Verliefdheden bleven dan ook nooit lang geheim, want als een jongen en meisje veel bij de pomp kwamen moest er volgens de vrouwen, iets aan de hand zijn. 

Ook in ons kerkdorp had men een pomp en ook deze was gelegen in de Dorpstraat.  

Het kon wel eens gebeuren dat een van beide pompen de geest gaf waardoor de mensen van uit ons gehucht of andersom een half uur gaans met emmers water in het andere dorp moesten halen. 

Er ontstonden dan wel eens opstootjes,die soms ontaarden in knokpartijen wie het eerste recht had. Dit had tot  gevolg dat men menig maal met lege emmers huiswaarts keerde en je vervolgens voor straf regelrecht naar je bed kon gaan. 

Met de komst van de lodenwaterleiding kwam het tussen het gehucht en het dorp uiteindelijk ook weer goed en werden de twisten begraven. 

Advertenties