pink-sweater-040.jpg De techneuten en de kookstaf moesten de eerste twee dagen werkplekverdeling vinden.

Het is even stil geweest met schrijven. Kon ook niet anders daar Thirza en ik als vrijwillgers tien dagen de maaltijden in een kampeerboerderij bij Beuningen hebben verzorgd voor een internationale uitwisseling van DJ’s en VJ’s uit Bulgarije, Italië, Letland, Nederland, Roemenië en Turkije. pink-sweater-032.jpg

Een bijzondere en boeiende ervaring, immers ieder land heeft zo zijn eigen eetcultuur en gewoontes.

Daarnaast krijg je met 32 individuwen te maken waarvan een deel sociaal is, pink-sweater-038.jpg een ander groep deels en een enkeling dit nog moet leren. Enkele individuwen verkeren door het gebruik van wiet de gehele dag in de zevende hemel en zijn nagenoeg niet aanspreekbaar maar vergeten daardoor ook de eetcodes qua tijd. pink-sweater-003.jpg Echter regels zijn regels uit mijn babyboomer tijd. Dus geen eten.

Een groot deel van de deelnemers is niet gewend een ontbijt bordje te gebruiken. Waarschijnlijk typisch Hollands. Papieren servetten zijn dan ook niet aan te slepen.

Volkoren brood ligt minder in de markt dan wit brood. Boter is een weinig gebruikt product.

Veelal worden er vier a vijf lagen wit brood op elkaar gestapeld met daartussen lagen kaas afgewisseld met veel rauwe- en gekookte ham.

Leverworst kent men amper, deze blijft dan ook onaangeroerd liggen.

Typische Nederlandse producten als karnemelk, peperkoek, hagelslag, appelstroop en pindakaas worden met wantrouwen bekeken.

Een enkeling probeert met een theelepeltje pindakaas op zijn brood te mikken, maar houdt het uiteindelijk na drie pogingen voor gezien als dit niet lukt. Dus het theelepeltje in de mond. Mimiek zegt daarna genoeg.

De hagelslag wordt rijkelijk bij de muslie en melk gevoegd waardoor er een onooglijk drabberig papje ontstaat.

De Italiërs besprenkelen hun brood met de onafscheidelijke olijffles.

In fruit gebruik valt het aantal bananen niet aan te slepen. Het lijkt wel een product dat men in eigen land amper kent of de prijs is te duur. Dosering is dan ook na twee dagen geen overbodige luxe. pink-sweater-036.jpg

Bij de lunch zijn alle deelnemende landen gewend warm te eten.De soepen gaan er dan ook goed in en aardappelpuree wordt als een lekkernij ervaren. Sate, is een gemiddeld consumtie product.

Bij het diner is rookworst favoriet. Zuurkool wordt echter maar gematigd ontvangen. Over het geheel genomen wordt er elke avond goed gegeten al moeten we rekening houden met vegetariërs en geen varkensvlees gebruikers.

Overigens worden onze vegetarische producten argwanend besnuffeld. Waarschijnlijk lijken die te veel op vlees.

Onze Hollandse toetjes worden verschillend gewaardeerd. Zo zijn de Turken gek op vanille vla en vinden zij de yoghurt in tegenstelling tot de Bulgaren veel te zuur.pink-sweater-033.jpg

Alle landen hebben in twee ploegen een avond cultureel gekookt uit gerechten van eigen land. Nee, er werd geen prijs aan opgehangen. De kookstaf, en die kan het weten vond in voorbereiding, dicipline, presentatie, smaak en opruimen Italië en Turkije pink-sweater-046.jpger ver boven uitsteken.

pink-sweater-042.jpg

Nederland krijgt van ons een bescheiden vijfde plaats met zijn magnetron opgewarmde poffertjes, peperkoek, berenburger en wietpresentatie. De vogeltjesdans werd echter breed ontvangen.

Het waren tien hectische dagen in voeding en inkopen.
Maar we hebben genoten van wat jongeren via beeld en geluid in elkaar weten te zetten. De presentatie in Nijmegen in Doornroosje op 8 maart mocht er dan ook zijn. Een geweldige afsluiting. pink-sweater-041.jpg

Pink Sweater, wij hadden het niet willen missen maar waren wel blij dat we op deze presentatieavond op jullie kosten uit eten konden gaan en ons alles lieten aanleunen.

Een eind evaluatie stelt het kookteam op prijs onder het aangeboden genot van een etentje en een goed glas wijn.

Voor het gemak kan dit partner Guus in Geldrop regelen zodat mensen niet helemaal vanuit Berlin hoeven te komen. Hij mag bij ons slapen en wij regelen lopend een eetlocatie in Geldrop. Bovendien kunnen Marijke, Thirza en ik al vast iets meer kennis maken met een getuige op de bruiloft en mogelijk iets voorbereiden.

Bekijk het maar als modern management.

pink-sweater-049.jpg Gezag hoort er te zijn.

Advertenties