Niet elke dag kom ik mijn achternaam in de krant tegen. Op donderdag 21 juni op de trouwdag van mijn zoon en schoondochter wel in het Eindhovensdagblad.

Onze naam heeft verschillende betekenissen. De oudst bekende is uit het Grieks, Pentacosta, hetgeen met het Pinksterfeest te maken heeft en dus een christelijke inspiratie kent. Immers de apostelen zagen die dag het licht om de boodschap van Jezus te gaan verkondigen. pinksteren21.jpg

Maar ook kunstschilders signeerde hun werk naast hun naam met Pinxit, hetgeen vanuit het Latijn betekent, heeft geschilderd. pinxit.jpg
Niet dat ik voorvaderen ken die de status van Rembrand van Rijn hadden. En Rembrand nam niet eens de moeite met Pinxit te signeren.
pinxtos.jpg
Culinair ligt het eenvoudiger, ook al vind ik dit een kunst.
Wij zijn in het Baskenland vernoemd naar een prikkertje waarmee een gulle hoeveelheid beleg vaak op broodbodem wordt vastgeprikt.

Pinxtos zijn broodtapas, het klinkt niet als culinair hoogstandje, maar dat zijn pinxtos wel degelijk. Dat zit ‘m in de bijzondere combinaties, de hoeveelheid en de kwaliteit van het beleg.

Hier herken ik me in.

Wat denk je van heerlijke zelfgemaakte krabsalade, supergarnalen, verse paddestoelen, prachtige vissoorten en de allerbeste serranoham.

Achter de bar zijn de pinxtos-makers continu in de weer om nieuwe hapjes te bereiden. Stuk voor stuk verzorgde kunstwerkjes.

Zwierig zetten ze hun schalen op de bar, even subtiel de aandacht vangend van de klanten die gezellig met elkaar staan te praten en te borrelen. Ook hier herken ik me in.

De sfeer is informeel en gemoedelijk. Je maakt oogcontact met een pinxtos, wijst even op de schaal van je keuze, pakt een hapje en legt dat op je bordje. Alles gaat in goed vertrouwen.

Natuurlijk mag een recept verrukkelijk assortiment pinxtos voor vier personen niet ontbreken.

Benodigdheden:
1 lang stokbrood (kraakvers), 4 microissants, 4 eieren, 4 partygarnalen, 1 zoetzure augurk, 8 anjovisfilets, 1 eetlepel mayonaise, 100 gram top serranoham, 4 plakken top gerookte zalm, 4 plakken gerookte heek, 2 eetlepels verse peterselie, 4 grote kastanje champignonhoeden, 1 teen verse knoflook.
Sateprikkers.

Voorbereiding:
Kook de eieren in 10 minuten hard, pel ze. Halveer er twee horizontaal en snijd de andere in dunne plakjes. Snijd de augurk in luciferreepjes. Bak de champignonhoeden in hete olijfolie met wat knoflook, voeg de knoflook als laatste toe, want anders wordt deze bitter.
Bestrooi dit met de fijn gesneden peterselie, gemalen peper en zeezout. Snijd het stokbrood in ronde boterhammetjes van ca. 2,5 cm hoog.

Beleggen:
4 boterhammetjes met een half ei. Kontjes eraf, dan blijven ze goed staan. Daarop een beetje mayonaise, een anjovisje en een garnaal. Prikker erdoor.

4 boterhammetjes met berg krabsalade, anjovisje in een mooie krul erop en een toefje van augurkenreepjes.

4 boterhammetjes royaal met serranoham, plakje ei erop.

4 boterhammetjes met enkel plakje serranoham en steek champignonhoed erop met prikker.

4 met gerookte heek, plakje ei erop en wat peterselie.

Beleg de 4 minicrossants met gerookte zalm, plakje ei erop.

Serveer voor een ieder op kleine borden en denk aan servetten.

Een stevig gekoelde witte wijn of een gekoelde droge rose maken het af.

Ik weet zeker dat jullie Pinxtos uit Geldrop ook zullen maken, immers daar ben je vrienden voor.

Advertenties