wilhelmina-2.jpg

Monarchisten en democraten hebben een haat – liefde verhouding met elkaar.

Een monarch heerst over het volk en een democraat gaat er vanuit dat de grootste gemene deler van het volk het voor het zeggen heeft.

In ons land is dit voor beide beperkt, gelukkig.

Een monarchie met alleen recht is kwetsbaar, dat heb ik in 2001 in Nepal mee gemaakt.
koning-nepal.jpg
In 1990 werd daar de macht van de gereincardeerde koning Birendra die als god beschouwd werd beperkt.

Dat zijn zoon en kroonprins Dipendra in (2001) een groot deel van de familie en zich zelf zou vermoorden had niemand verwacht. willem-alexander.jpg

Nepal wordt nu 7 jaar later een republiek. Koning Gyanendra de broer van Birendra, niet geliefd, mag nu zijn biezen pakken.

Liever blik ik terug op jeugdsentiment toen ik (12) koningin Juliana te Geleen op 16 juni 1958 voor het eerst en laatst zag bij de onthulling van het eerste standbeeld in het land van haar moeder Wilhelmina geflankeerd links door een boer en rechts een ondergronds mijnwerker.

Mijn sprookje viel bij het wegtrekken van het doek gelijk in duigen. Zowel boeren als mijnwerkers kende ik al jaren, maar naast een ex-Koningin verwacht je toch iets anders.

De huidige gemeente Sittard – Geleen heeft het met overgrootmoeder al een aantal jaren moeilijk. Opruimen ligt te gevoelig maar verhuist is zij inmiddels wel.

Haar oudste klein dochter Beatrix is vandaag 70 geworden en dat is een felicitatie waard. Zij zweeft qua persoonlijkheid naar mate zij ouder wordt tussen koningin, oma en moeder in.

Maar het was vooral de weggooi stropdas van haar man Claus die haar ruimte is gaan geven.
Ja majesteit, U had een lieve man en Uw zoons een lieve vader.

Advertenties