pitstop2

Het begon allemaal zo feestelijk vanmorgen. Na het zonovergoten ontbijt buiten samen knus voor de t.v. even Apeldoorn kijken. Moeder en oma hier 100 jaar geleden geboren, en de plaats nauw verweven met de Oranjes.

Vanmiddag gezellig een terrasje pikken en vanavond lekker eten.

Activiteiten in Apeldoorn afgestemd op heden en het verleden, een boeiend schouwspel. Twee prinsbroers die met elkaar wedijveren wie het snelst een band in een simulatiestop van een raceauto in de pitstop kunnen verwisselen.

Zij en heel Nederland konden toen niet vermoeden, dat het venijn in de staart  van die  ene zwarte auto zou zitten. Was deze auto maar in de pitstop beland en zou  het de prinsen niet gelukt zijn de afgehaalde oude banden door nieuwe te vervangen.

De poorten van Het Loo gaan open als deze auto razendsnel  door hekken publiek meenemend en  al zwaar beschadigd tegen het hekwerk van de Punt klapt.

De open bus met de bijna gehele koninklijke familie is net gepasseerd en slaat het voorval verbijsterd omkijkend met ons  als t.v. kijkers vooruit kijkend  live gade.

De ontluistering en de verbazing is groot. Voor paniek is geen tijd. Hoe kan dit? Vanuit de  ter plaatse EHBO- tent is snel hulp. Eerste hulp wordt gelijk ingezet.

Is dit een ongeluk of een weloverwogen aanslag?

Het eerste wat ik denk, dit is afschuwelijk, stel dat er doden zijn, maar zeker zijn er zwaar gewonden. Al snel maken de t.v. beelden dit duidelijk. Het stabiliseren van mensen duurt daarvoor te lang.

Als het een aanslag is heeft een of meerdere personen bewust naast het maken van slachtoffers ook spychisch hart en ziel van Nederland proberen te raken. Het gedenkmonument De punt raakt de persoon niet, de auto blijft steken op het smeedijzere hekwerk en de betonnen paal.

In ieder geval is de zon in mijn lijf vandaag vroegtijdig onder gegaan en heeft Marijke de vlag binnen gehaald en ik begrijp dat het merendeel van ons Nederlanders niet meer op een defile en verder feesten wacht.

Hoe het voorval ook mag zijn, ik hoop dat Nederland zich niet laat verlammen om in 2010 Koninginnedag weer te vieren, waarschijnlijk wel met rouwrandje.

Advertenties