asperges1

Gisteren in Beringe, midden Limburg bij de boer 2 kilo AA (de beste kwaliteit) gekocht a € 4.50 de kilo direct van het land en die zelfde dag opgeslagen in een koelcel. AA kwaliteit heeft de dikte van een mannelijke middel vinger is recht, kopje gesloten en ongeveer 17 cm lang.

Bij de super die mijn postcode AH draagt betaal je € 10 voor het zelfde gewicht, en de onder kant van de stelen zijn als die los verkrijgbaar zijn al vaak houtachtig en van roestplekken voorzien.

Asperge is een zeer beperkt houdbaar product. Na de oogst, smaken ze de zelfde dag het meest smakelijk. Toch kunnen ze mits goed bewaard een aantal dagen mee. Voorkom uitdrogen, wikkel ze in een natte theedoek en stop die in een placticzak en bewaar koud in het donker in de koelkast.

Recessie tip 1, 2 en 3.

Combineer het kopen met een gezellige fietstocht. Neem wel fietstassen en plasticzakken en gepast kleingeld mee.

 Stop bij een steekboer op het land en vraag om een kilo, doe niet moeilijk over een weegschaal in een kilo gaan ongeveer 21 ongeschilde rechte blanke staafjes AA.

Aan huis bij de boer kun je de kneusje kopen, qua smaak niet minder maar je hebt ze voor € 1,95 de kilo en zijn uitstekend te verwerken in tallose gerechten.

Bereiding:

Alvorens ik het witte goud kook, eerst  goed schillen en 2 cm van het kontje verwijderen. Schillen, kontjes en asperges leg ik een uur in vers water met ijsblokjes.  Schil ze vanaf onder het kopje zorgvuldig met een dunschiller en overlap het schilvlak. Deze penisvormige groente verzadigd zich dan weer met water.

Denk nu niet dat ik als enige door de vorm aan het mannelijk geslacht denk, immers door de eeuwen heen vanaf 2700 voor Christus was dit al het geval en was de groente een teken van  mannelijke vruchtbaarheid.

Bereiding:

Kook asperges met liefde. Zet schillen, kontjes en de asperges op in koud water met een theelepel suiker en een klontje roomboter, breng rustig aan de kook en laat de asperges 10 min  zachtjes koken. Draai het vuur uit  en laat 10 min in het warme vocht na garen, ze zijn dan beetgaar.

Recessie tip 4.

Een kop aspergessoep kost al snel tussen € 3,50 en € 4 in een restaurant. Geldklopperij. Na het zeven in een vergiet houdt u 16 tot 20 koppen smaakvolle soep over en zijn de kontjes makkelijk te strippen en als soepvulling te gebruiken. Uw soep kost € 0,00  per kop en is na afkoeling goed in te vriezen.

Ook ongekookte geschilde asperges zijn  in te vriezen al hebben die wel de neiging bij het koken sneller slap te worden. Garen doe je bevroren in koud opgezet water, tien min laten koken, vuur uit en ongeveer 5 min in het vocht laten nagaren. En van het vocht heeft u weer soep, simpel maar waar.

Ga voor een hoofdmaal met vlees, vis, jonge aardappeltjes of deegwaren uit van 4 asperges p.p. Vries de porties dan ook in naar verhouding. Voor 4 personen 16 stuks.

Voor een lunch vooraf gegaan door een kop aspergessoep gebruikt u 2 stuks p.p.

Wijn,vlees, en vis:

Een witte, fruitige en iets wat droge pinot Gris uit de Elsaz is een verrukkelijke begeleider.

Een gerookt beenhammetje uit de oven afgesmolten met honing geeft een combinatie tussen pikant zoet en licht bitter. Gerookte zalm of forel werken samen met asperges neutraliserend. 

Ook een gegrilde zalmmout met gekookte krieltjes combineert heerlijk. 

Een  gegrilde gemarineerde schouderkabonade met mosterd en honing is eveneens een aanrader. Soms is het een kwestie van tijd nemen.

Recessie tip 5:

Eenvoud siert dit gerecht het meest. Koop een blik gekookte ham bij een Duitse winkelketen, snij de ham in zeer kleine blokjes. Kook 4 eieren gedurende 6 min en snij ze in partjes. Wel roomboter in een pannetje, voeg 1 min. de de hamblokjes toe en lepel de saus met ham over de groente, eipartjes er op en verse peterselie en nootmuscaat.

Recessie tip 6:

Asperges is vocht afdrijfend. Geen dokter Vogel meer nodig. Bovendien komen bij het plassen weer geuren vrij van een verrukkelijke maar voorbije maaltijd.

Recessie tip 7:

Koop niet het voor 4 personen het 1+2+3+4+5 gangen asperges menu van mijn postcode. In de zak van 500 gram bevindt zich waarschijnlijk 10 stuks asperges, en bent snel geneigd een zak extra te te nemen.  

Uiteindelijk krijgt een ieder meer witte lange vingers op zijn bord, 1,5 ei , redelijk wat krieltjes, smaakvolle tomaatjes en peterselie. U betaalt geen € 2,06. p.p. maar zit al snel op € 2,50

Bij mij thuis eet u  inclusief soep  dit voor minder dan de helft, wel zult u mee moeten fietsen.

Op mijn naamdag 24 juni Sint Jan stopt de oogst, dus geniet nu, fiets en lijn, het medicijn is maar kort in de handel.

Advertenties