Literair gezien geen hoogstandje wel culinair, en zeker bij een gevoels temperatuur van min 13 graden C wil menig schrijver graag bij mijn dis aanschuiven.

Ooit deelde ik die dis  ruim 30 jaar geleden al staand  op de plaatselijke braderie in de Olsterhof   met predikster en schrijver domina Betty Holtrop en schrijver  Harry Mulisch beide woonachtig  op landgoed kasteel Haere  te Olst, mijn toenmalige woonplaats.

Stamppot maak je dan ook in een hoeveelheid op binnen vallende gasten. Bij bereiding moet de kok dan ook het Bethlehem gevoel hebben.

Hollandse zuinigheid moet los gelaten worden en wie het daar moeilijk mee heeft, kookt een aantal aardappels extra mee, als het maar veel oogt.

Wie er echt voor gaat maakt een puree die er niet als Olvariet uit ziet. Je moet de gare stukjes aardappels proeven samen met de uitgebakken gerookte spekjes en de blauw aderige gesmolten kaas doordrenkt met rode port.

De  rauw gesneden andijvie meng je op het laatst met verse noodmuskaat door de puree.

Gecombineerd met een sucade lapje liefst twee dagen van te voren bereid en vergezeld met zilveruitjes, en augurk eet je als koningwinter.

Maar een snelle rookworst kan natuurlijk ook,  je eet dan als een prins maar ook die kan koning worden.

Advertenties